Parental responsibility in a cross-border context

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Εισαγωγή

 

Η διαδικασία αναγνώρισης και εκτέλεσης μιας αποφάσεως συνιστά το μέσο με το οποίο μια απόφαση αποκτά νομική ισχύ σε χώρα διαφορετική από εκείνη στην οποία εκδόθηκε (το κράτος/δικαστήριο προέλευσης). Η αναγνώριση μιας αποφάσεως που έχει εκδοθεί στο εξωτερικό σημαίνει αποδοχή της νομικής ισχύος της και η εκτέλεση της αποφάσεως σημαίνει εφαρμογή του περιεχομένου της. Πρέπει να αναγνωρίζεται το νομικό κύρος μιας αποφάσεως προτού να είναι δυνατή η εκτέλεσή της.

Οι αποτελεσματικοί κανόνες για την αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων οικογενειακού δικαίου συνιστούν τον βασικό σκοπό του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ. Οι κανόνες για τη δικαιοδοσία εναρμονίζονται ώστε να καταστεί αυτή η διαδικασία πιο απλή και, συνεπώς, το δικαστήριο που αναγνωρίζει μια απόφαση βάσει του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ, πρέπει να θεωρεί ότι το δικαστήριο του κράτους προέλευσης είχε δικαιοδοσία βάσει του κανονισμού. Η διαδικασία έχει σκοπό να είναι όσο πιο άμεση γίνεται, με τις ελάχιστες νομικές διατυπώσεις και τους ελάχιστους δυνατούς λόγους μη αναγνώρισης.

Στον νέο κανονισμό Βρυξέλλες ΙΙ, η ΕΕ έχει στόχο να ενθαρρύνει την αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων οικογενειακού δικαίου, να καταστήσει τη διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν πιο απλή και ωφέλιμη για τις οικογένειες, ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουν στο δικαστήριο περισσότερες από μία φορές προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Σε σχέση με το δικαίωμα επικοινωνίας, ο κανονισμός θεσπίζει μια ταχεία διαδικασία αναγνώρισης και εκτέλεσης της αποφάσεως ώστε να διασφαλίζεται ότι το πρόσωπο που έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί δεν θα χάσει την επαφή παρά τον διασυνοριακό χαρακτήρα της σχέσης.